Week-end-ul acesta am avut o intalnire, a foarte multa, care m-a determinat sa sciu aceasta postare.
Cuplul cu care m-am intalnit, o pereche foarte draguta (si cu care recunosc, m-as bucura foarte mult sa lucrez) a venit de departe, cu gandul la un decor Lady & Gentleman. Apucasem inainte de intalnire sa transmit oferta de pret si stiam deja ca ea depaseste bugetul alocat dar ne-am intalnit pentru a ne cunoaste, pentru a discuta face-to-face si pentru a vedea ce anume am putea face in asa fel incat sa ajungem la un numitor comun.
|
Aranjament floral nunta - liliac, germini, minirosa, orhidee dendrobium, trandafiri, frunze decorative si iedera si amaranthus - cele curgatoare |
|
Floare de ceapa - cea mov, hortensie verde pal, trachelium - verde intens, levantica |
Am auzit un lucru pe care il aud deseori si care, repet m-a determinat sa fac urmatoarele precizari. Mi-au spus ca s-au gandit mai bine si ca ar vrea, daca evenimentul tot va avea loc primavara, sa foloseasca FLORI DE SEZON precum lalele, frezii, lacramioare, bujori - in ideea de a obtine un buget mai mic - TOTAL GRESIT!
FLORILE DE SEZON - adica cele la care voi va ganditi ca ar fi disponibile in perioada evenimentului vostru, pentru noi, ca decoratori reprezinta o notiune mai mult sau mai putin clara. Asta pentru ca freziile si lalelele sunt disponibile tot timpul anului. Liliacul, este disponibil in plina iarna adica din noiembrie si pana in mai-iunie, in timp ce bujorul poate fi folosit uneori pana la sfarsitul lunii iulie. Sezon in Romania nu inseamna tot una cu sezon in tarile de provenineta ale florilor respective ( majoritatea provin din Olanda si sunt cultivate in sere, anumite tipuri de orhidee si trandafiri din Tailanda, frunze decorative din Italia sau Olanda si alte multe exemple) . Si asta cu atat mai mult cu cat in majoritatea cazurilor discutam despre flori crescute in sera, despre soiuri rezistente , creeate in laborator, prin incrucisari si asa mai departe. Mai sunt si exceptii dar majoritatea au provenienta despre care va vorbeam.
|
Buchet mireasa - cale, trandafiri, lalele, minirosa, ornithogalum |
|
Buchet cununie - trandafiri si craspedii |
|
Buchet cununie - bujori, gloriosa si muschi decorativ |
Sa luam un exemplu: BUJORII - daca ne gandim, ei apar, la noi, in general primava, in jurul Pastelui - dar ce te faci cand de Pasti ninge? mai socotesti ca e sezonul bujorilor care cresc in gradina? Nicidecum!!!! In al doilea rand, bujorii romanesti - ati cumparat cu siguranta de multe ori de la babutele din piata si stiti ca nu vorbesc prostii - cum va spuneam bujorii romanesti (la fel si liliacul si lalelele) - NU REZISTA. Ok, daca voi va cumparati sa miroasa in casa frumos si nu rezista , nu plange nimeni - dar stiu eu pe cineva pentru care o floare nu neaparat ofilita si cu petalele patate ci doar putin molesita = TRAGEDIE. Deci, niciun decorator/florist serios, nu va apela la marfa autohtona - chiar daca este mult mai ieftina dar foarte proasta calitativ. Si care marfa autohtona insemna cateva soiuri de lalele si trandafiri, niste cale care nu rezista ( ceea ce cu greu se poate intampla in cazul calelor din import), floarea soarelui rupta din camp ( sa ridice mana sus cine nu a rupt macar o data din camp si nu i-a parut rau ulterior ca s-a vestejit pana a ajuns cu ea acasa). Si sa ne intelegem, nu vorbim de sute de mii de soiuri si culori ci de o gama de culori restransa la ROSU-GALBEN SI ALBASTRU, maxim. Dar sa nu uitam de unde am plecat si sa revenim la bujori - ei bine, in functie de perioada in care sunt folositi - in aprilie-mai - au pretul dublu fata de cel al trandafirilor si ajung sa coste in iulie pana la de 4 ori pretul acestuia . Si vorbim de pretul de import, fara niciun al adaos sau taxe suplimentare. Aceeasi comparatie poate fi facuta si in cazul liliacului.
Alt exemplu demn de luat in seama este cel al LACRAMIOARELOR/MARGARITARULUI. Este disponibil in mod constant din aprilie si pana in mai - dar s-au mai vazut si cazuri de comenzi onorate in plina vara sau chiar in octombrie. Rezistent nu e nici cel de import peste poate, dar pretul per fir ( adica fir cu maxim 7 clopotei ) este de la 1 data pana la de 2 ori mai mare decat al unui trandafir. Cu alte cuvinte un buchet din lacramioare - de dimensiune mica - sa zicem cat un grapefruit ajunge sa coste cat un buchet facut din 100 - 150 de fire de trandafiri - anyone counting?
Deci, nu numai ca unele flori la care nu v-ati astepta au preturi foarte mari, dar exista si flori cum ar fi lalelele si freziile, care scumpe nu ar fi dar pentru a le vedea in aranjament sunt necesare in numar mare; si atunci avem mai multe variante - ori un aranjament mic si scump, ori ok ca pret dar
unde-s freziile ca abia le vad, ori o mireasa fericita ca nu o intereseaza cat costa un aranjament cu cate frezii vrea ea, adica inclusiv atat de multe incat sa si miroasa - apropo, pentru a simti intr-o camera mica de bloc miros de frezie, sunt necesare aproximativ 50 de fire deschise. Si apropo no. 2, extrem de putine flori de sera au si miros.
Pentru o mai buna lamurire, in ce priveste raportul comparativ dimensiune/pret, situatia sta cam asa:
10 frezii/lalele = ca dimensiune cu 1 trandafir si ca pret cu 5 trandafiri
20 lacramioare = ca dimensiune cu 1 trandafir si ca pret cu 20-40 trandafiri - in functie de sezon
1 bujor = ca dimesniune cu 1 trandafir si ca pret cu 2-4 trandafiri - in functie de sezon
1 hortensie = ca dimesiune cu 7-8 trandafiri si se pastreaza acelasi raport si la pret ( deci ori ca puneti 7 trandafiri ori 1 hortensie e tot una la pret) - dar, chiar daca stransi 7 trandafiri fac cat o hortensie, un aranjament cu 7 trandafiri si frunze decorative va fi ceva mai generos decat 1 hortensie si frunze pe langa - legat de doamna Hortensie, dumneaei poate avea o dimensiune mica si pret mare in extrasezon - ceva nu se leaga, nu-i asa? Pai e logic, nu e vremea ei dar o vrei mortisi, e mai scumpa pentru ca cineva se chinuie sa o cultive si sa o aduca la o dimesniune decenta.
orhidee imperiala - cymbidiumul / cupa pe care o primiti de martisor in cutie de carton = ceva mai scumpa ca 1 trandafir sau chiar de 3 ori pretul in extrasezon ( adica iulie-inceputul lui septembrie)
orhidee Vanda/phalaenopsis - de 2-3 ori ca pret fata de 1 fir de trandafir ( in functie de culoare - black magicul e mai fitos )
Crizantemele sunt de multe ori comparative ca pret cu 1 trandafir sau chiar mai scumpe decat cei mai micuti.
Minirosele - adica mai multi bobocei de trandafiri mici pe un fir - de la 1.5 pana la de 2 ori pretul unui trandafir, in functie de tipul lor.
|
Buchet cununie - trandafiri, lalele, hypericum, muschi decorativ |
Crinii - sunt de 3-4 ori mai scumpi ca trandafirii si daca te gandesti ca au mai multe cupe, nu merge - ca sa ai toate cupele inflorite, din 4, doua sunt ofilite si 2 abia plesnite - asa ca nu ramane decat sa folosesti maxim 1 cupa deschisa si una usor plesnita din 4-5 cupe cate are un fir - nu e tot una sa cumperi un fir si sa te bucuri de el 2 saptamani - pana se deschid pe rand si pica tot pe rand toate cupele, cu a folosi crinii in aranjamentele de eveniment.
Floarea soarelui - 1 - 1.5 pretul unui trandafir, dar ce-i drept mare cat o zi de post ( asta daca vine suficient de deschisa - dar aste este o alta discutie).
1 garoafa olandeza - deci olandeza, in culori fermecatoare, nu cele turcesti de pus pe jerbe - comparabila ca dimesniune cu 1 trandafir si la jumatate de pret fata de acelasi individ.
1 cala - de 2-3 ori pretul unui trandafir.
Asa se intampla ca uneori aranjamente mici ca dimensiuni pot fi scumpe sau aranjamente bogate de trandafiri pot avea preturi decente. Stiu ca scump/ieftin sunt notiuni relative dar trecem peste, luati-o ca atare.
Si inca ceva ce aud des - "pai sa punem mai multa verdeata" - nici dumneaei nu sta mai bine la pret, intr-un aranjament decent intrand verdeata echivalenta cu pretul a 4-5 trandafiri. Sa nu credeti ca am un fix cu trandafirii, dar toata lumea ii cunoaste - si cat sunt de mari si cam cat ar costa. Si ca o curiozitate, 1 fir de iedera de 1 m, este mai scump decat 1 trandafir - ma refer la cine foloseste iedera decorativa nu la cei care jumulesc padurile de iedera cu frunza cat jumatate de palma si bonusuri de radacini ( cu pamant cu tot sa fie mai naturel) si furnici pe alocuri.
|
Buchet nasa - anemone si lisianthus |
O alta notiune draga FLORILE DE CAMP - nu exista asa ceva! adica eu, sau altii ca mine sa facem ce? sa jumulim campul si/sau sa asteptam babuta din coltul pietei sa vina la 8, 8 si ceva fix? fix pe 20 cand ai tu nunta? Ia mai gandeste-te o data? ne bazam pe ea sau cum? Si sa zicem ca e cea mai parolista babuta din lume, ce te faci daca-i da o mana (fenomen meteo) in gradina fix cu 1 zi inainte de nunta ta? Asta nemaipunand la socoteala ca nu se face - florile alea nu tin nici cu slujbe! Nota: babutele sunt preferatele mele, cumpar de la ele de mila sau de bucuria de a le face lor o bucurie, chit ca nu am nevoie - dar ma limitez la usturoi, leustean, leurda, untisor si alte chestii achizitionate in interes personal/culinar/etc. Aaaaa, ca putem face ca un aranjament sa arate ca unul facut cu flori de camp, asta este partea a doua - dar daca va ganditi la flori de camp, doar ca sa iasa mai ieftin, nu tine, nu merge, oricat as vrea. Ca punem crizanteme - sa semene cu margaretele ( ati vazut voi margarete care sa reziste 1-2 zile? - ca deh, pana le culege babuta, pana le luam macar cu 1 zi inainte ca doar nu asteptam pana cu 2 ore inainte de nunta doar, doar am avea flori - trebuie sa avem si noi o marja de siguranta); apoi ciulinii - ca sunt si ele tot flori de camp, sau sunatoarea - zisa si Hypericum sau bobitele mici crem/verzi/grena pe care le stiti si voi, sau floarea soarelui sau alte chestiuni asemanatoare florilor de camp - sau floarea de ceapa zisa si allium care ea, asa mirositoare ( a ceapa) cum e , frumoasa si scumpa pe masura - 3 ori pretul unui trandafir.
|
Buchet cununie - scabiosa, floarea soarelui, levantica, zmeura decorativa |
Chiar as fi curioasa cum apreciati utilitatea acestei postari asa ca fiti liberi si intrebati-ma ce poftiti.
Cu prietenie si respect pentru flori, a dvs. Andreea
Nota bene: Pentru ca o prietena m-a intreba cat de bine da la marketing postarea mea acida dar totusi funny, fac urmatoarea precizare: nu ne-am dorit, nici eu, nici postarea, a fi acide - chiar deloc. Funny, nu m-am straduit dar asa mi-a iesit. In plus, asa le vorbesc tuturor celor cu care intru in contact - deschis si liber. Nu ne mintim unii pe altii, nu ne ducem de nas, nimeni nu pacaleste pe nimeni. Mie imi place sa dau explicatii, poate mai multe decat ar fi cazul sau in interesul afacerii mele. Si fac asta pentru ca inteleg ca cei care imi pun aceste intrebari nu ar avea de unde sa stie raspunsurile - si toti care le primesc sunt bucurosi sa le afle sau cel putin lamuriti de ce asa si nu altfel. In plus, dragilor, e mult mai bine sa fiti deschisi, sa spuneti exact ce vreti sa spuneti. Nu e treaba mea cati bani aveti/sunteti dispusi sa alocati decorurilor. Si nici nu va judec in functie de asta. Sunt si extreme: persoane care dispun de foarte multi bani dar nu investesc nici macar 10% din cat si-ar permite si altii care chiar daca fac un efort vor sa se bucure de sute si mii de fire de flori. Iar eu lucrez cu acelasi drag pentru toti si cu acelasi respect pentru flori si cei care se bucura de ele.