Totalul afișărilor de pagină

luni, 5 martie 2012

Bine de stiut ! Despre flori si pretul lor

Week-end-ul acesta am avut o intalnire, a foarte multa, care m-a determinat sa sciu aceasta postare.

Cuplul cu care m-am intalnit, o pereche foarte draguta (si cu care recunosc, m-as bucura foarte mult sa lucrez) a venit de departe, cu gandul la un decor Lady & Gentleman. Apucasem inainte de intalnire sa transmit oferta de pret si stiam deja ca ea depaseste bugetul alocat dar ne-am intalnit pentru a ne cunoaste, pentru a discuta face-to-face si pentru a vedea ce anume am putea face in asa fel incat sa ajungem la un numitor comun.
Aranjament floral nunta - liliac, germini, minirosa, orhidee dendrobium, trandafiri, frunze decorative si iedera si amaranthus - cele curgatoare

Floare de ceapa - cea mov, hortensie verde pal, trachelium - verde intens, levantica 

Am auzit un lucru pe care il aud deseori si care, repet m-a determinat sa fac urmatoarele precizari. Mi-au spus ca s-au gandit mai bine si ca ar vrea, daca evenimentul  tot va avea loc primavara, sa foloseasca FLORI DE SEZON precum lalele, frezii, lacramioare, bujori - in ideea de a obtine un buget mai mic - TOTAL GRESIT!

FLORILE DE SEZON - adica cele la care voi va ganditi ca ar fi disponibile in perioada evenimentului vostru, pentru noi, ca decoratori reprezinta o notiune mai mult sau mai putin clara. Asta pentru ca freziile si lalelele sunt disponibile tot timpul anului. Liliacul, este disponibil in plina iarna adica din noiembrie si pana in mai-iunie, in timp ce bujorul poate fi folosit uneori pana la sfarsitul lunii iulie.  Sezon in Romania nu inseamna tot una cu sezon in tarile de provenineta ale florilor respective ( majoritatea provin din Olanda si sunt cultivate in sere, anumite tipuri de orhidee si trandafiri din Tailanda, frunze decorative din Italia sau Olanda si alte multe exemple) . Si asta cu atat mai mult cu cat in majoritatea cazurilor discutam despre flori crescute in sera, despre soiuri rezistente , creeate in laborator, prin incrucisari si asa mai departe. Mai sunt si exceptii dar majoritatea au provenienta despre care va vorbeam.



Buchet mireasa - cale, trandafiri, lalele, minirosa, ornithogalum

Buchet cununie - trandafiri si craspedii


Buchet cununie - bujori, gloriosa si muschi decorativ
Sa luam un exemplu: BUJORII - daca ne gandim, ei apar, la noi, in general primava, in jurul Pastelui - dar ce te faci cand de Pasti ninge? mai socotesti ca e sezonul bujorilor care cresc in gradina? Nicidecum!!!! In al doilea rand, bujorii romanesti - ati cumparat cu siguranta de multe ori de la babutele din piata si stiti ca nu vorbesc prostii - cum va spuneam bujorii romanesti (la fel si liliacul si lalelele) - NU REZISTA. Ok, daca voi va cumparati sa miroasa in casa frumos si nu rezista , nu plange nimeni - dar stiu eu pe cineva pentru care o floare nu neaparat ofilita si cu petalele patate ci doar putin molesita = TRAGEDIE. Deci, niciun decorator/florist serios, nu va apela la marfa autohtona - chiar daca este mult mai ieftina dar foarte proasta calitativ. Si care marfa autohtona insemna cateva soiuri de lalele si trandafiri, niste cale care nu rezista ( ceea ce cu greu se poate intampla in cazul calelor din import), floarea soarelui rupta din camp ( sa ridice mana sus cine nu a rupt macar o data din camp si nu i-a parut rau ulterior ca s-a vestejit pana a ajuns cu ea acasa).  Si sa ne intelegem, nu vorbim de sute de mii de soiuri si culori ci de o gama de culori restransa la ROSU-GALBEN SI ALBASTRU, maxim. Dar sa nu uitam de unde am plecat si sa revenim la bujori - ei bine, in functie de perioada in care sunt folositi - in aprilie-mai - au pretul dublu fata de cel al trandafirilor si ajung sa coste in iulie pana la de 4 ori pretul acestuia . Si vorbim de pretul de import, fara niciun al adaos sau taxe suplimentare. Aceeasi comparatie poate fi facuta si in cazul liliacului.


Alt exemplu demn de luat in seama este cel al LACRAMIOARELOR/MARGARITARULUI. Este disponibil in mod constant din aprilie si pana in mai - dar s-au mai vazut si cazuri de comenzi onorate in plina vara sau chiar in octombrie. Rezistent nu e nici cel de import peste poate, dar pretul per fir ( adica fir cu maxim 7 clopotei ) este de la 1 data pana la de 2 ori mai mare decat al unui trandafir. Cu alte cuvinte un buchet din lacramioare - de dimensiune mica - sa zicem cat un grapefruit ajunge sa coste cat un buchet facut din 100 - 150 de fire de trandafiri - anyone counting?

Deci, nu numai ca unele flori la care nu v-ati astepta au preturi foarte mari, dar exista si flori cum ar fi lalelele si freziile, care scumpe nu ar fi dar pentru a le vedea in aranjament sunt necesare in numar mare; si atunci avem mai multe variante - ori un aranjament mic si scump, ori ok ca pret dar unde-s freziile ca abia le vad, ori o mireasa fericita ca nu o intereseaza cat costa un aranjament cu cate frezii vrea ea, adica inclusiv atat de multe incat sa si miroasa - apropo, pentru a simti intr-o camera mica de bloc miros de frezie, sunt necesare aproximativ 50 de fire deschise. Si apropo no. 2, extrem de putine flori de sera au si miros.   

Pentru o mai buna lamurire,  in ce priveste raportul comparativ dimensiune/pret, situatia sta cam asa:

10 frezii/lalele = ca dimensiune cu 1 trandafir si ca pret cu 5 trandafiri
20 lacramioare = ca dimensiune cu 1 trandafir si ca pret cu 20-40 trandafiri - in functie de sezon
1 bujor = ca dimesniune cu 1 trandafir si ca pret cu 2-4 trandafiri - in functie de sezon
1 hortensie = ca dimesiune cu 7-8 trandafiri si se pastreaza acelasi raport si la pret ( deci ori ca puneti 7 trandafiri ori 1 hortensie e tot una la pret) - dar, chiar daca stransi 7 trandafiri fac cat o hortensie, un aranjament cu 7 trandafiri si frunze decorative va fi ceva mai generos decat 1 hortensie si frunze pe langa - legat de doamna Hortensie, dumneaei poate avea o dimensiune mica si pret mare in extrasezon - ceva nu se leaga, nu-i asa? Pai e logic, nu e vremea ei dar o vrei mortisi, e mai scumpa pentru ca cineva se chinuie sa o cultive si sa o aduca la o dimesniune decenta.
orhidee imperiala - cymbidiumul / cupa pe care o primiti de martisor in cutie de carton = ceva mai scumpa ca 1 trandafir sau chiar de 3 ori pretul in extrasezon ( adica iulie-inceputul lui septembrie)
orhidee Vanda/phalaenopsis - de 2-3 ori ca pret fata de 1 fir de trandafir ( in functie de culoare - black magicul e mai fitos )
Crizantemele sunt de multe ori comparative ca pret cu 1 trandafir sau chiar mai scumpe decat cei mai micuti.
Minirosele - adica mai multi bobocei de trandafiri mici pe un fir - de la 1.5 pana la de 2 ori pretul unui trandafir, in functie de tipul lor.
Buchet cununie - trandafiri, lalele, hypericum, muschi decorativ
Crinii - sunt de 3-4 ori mai scumpi ca trandafirii si daca te gandesti ca au mai multe cupe, nu merge - ca sa ai toate cupele inflorite, din 4, doua sunt ofilite si 2 abia plesnite - asa ca nu ramane decat sa folosesti maxim 1 cupa deschisa si una usor plesnita din 4-5 cupe cate are un fir - nu e tot una sa cumperi un fir si sa te bucuri de el 2 saptamani - pana se deschid pe rand si pica tot pe rand toate cupele, cu a folosi crinii in aranjamentele de eveniment.
Floarea soarelui - 1 - 1.5 pretul unui trandafir, dar ce-i drept mare cat o zi de post ( asta daca vine suficient de deschisa - dar aste este o alta discutie).
1 garoafa olandeza - deci olandeza, in culori fermecatoare, nu cele turcesti de pus pe jerbe - comparabila ca dimesniune cu 1 trandafir si la jumatate de pret fata de acelasi individ.
1 cala - de 2-3 ori pretul unui trandafir.


Asa se intampla ca uneori aranjamente mici ca dimensiuni pot fi scumpe sau aranjamente bogate de trandafiri pot avea preturi decente. Stiu ca scump/ieftin sunt notiuni relative dar trecem peste, luati-o ca atare.

Si inca ceva ce aud des - "pai sa punem mai multa verdeata" - nici dumneaei nu sta mai bine la pret, intr-un aranjament decent intrand verdeata echivalenta cu pretul a 4-5 trandafiri. Sa nu credeti ca am un fix cu trandafirii, dar toata lumea ii cunoaste - si cat sunt de mari si cam cat ar costa. Si ca o curiozitate, 1 fir de iedera de 1 m, este mai scump decat 1 trandafir - ma refer la cine foloseste iedera decorativa nu la cei care jumulesc padurile de iedera cu frunza cat jumatate de palma si bonusuri de radacini ( cu pamant cu tot sa fie mai naturel) si furnici pe alocuri.


Buchet nasa - anemone si lisianthus

O alta notiune draga FLORILE DE CAMP - nu exista  asa ceva! adica eu, sau altii ca mine sa facem ce? sa jumulim campul si/sau sa asteptam babuta din coltul pietei sa vina la 8, 8 si ceva fix? fix pe 20 cand ai tu nunta? Ia mai gandeste-te o data? ne bazam pe ea sau cum? Si sa zicem ca e cea mai parolista babuta din lume, ce te faci daca-i da o mana (fenomen meteo) in gradina fix cu 1 zi inainte de nunta ta? Asta nemaipunand la socoteala ca nu se face - florile alea nu tin nici cu slujbe! Nota: babutele sunt preferatele mele, cumpar de la ele de mila sau de bucuria de a le face lor o bucurie, chit ca nu am nevoie - dar ma limitez la usturoi, leustean, leurda, untisor si alte chestii achizitionate in interes personal/culinar/etc. Aaaaa, ca putem face ca un aranjament sa arate ca unul facut cu flori de camp, asta este partea a doua - dar daca va ganditi la flori de camp, doar ca sa iasa mai ieftin, nu tine, nu merge, oricat as vrea. Ca punem crizanteme - sa semene cu margaretele ( ati vazut voi margarete care sa reziste 1-2 zile? - ca deh, pana le culege babuta, pana le luam macar cu 1 zi inainte ca doar nu asteptam pana cu 2 ore inainte de nunta doar, doar am avea flori - trebuie sa avem si noi o marja de siguranta); apoi ciulinii - ca sunt si ele tot flori de camp, sau sunatoarea - zisa si Hypericum sau bobitele mici crem/verzi/grena pe care le stiti si voi, sau floarea soarelui sau alte chestiuni asemanatoare florilor de camp - sau floarea de ceapa zisa si allium care ea, asa mirositoare ( a ceapa) cum e , frumoasa si scumpa pe masura - 3 ori pretul unui trandafir.
Buchet cununie - scabiosa, floarea soarelui, levantica, zmeura decorativa

Chiar as fi curioasa cum apreciati utilitatea acestei postari asa ca fiti liberi si intrebati-ma ce poftiti.

Cu prietenie si respect pentru flori, a dvs. Andreea

Nota bene: Pentru ca o prietena m-a intreba cat de bine da la marketing postarea mea acida dar totusi funny, fac urmatoarea precizare: nu ne-am dorit, nici eu, nici postarea, a fi acide - chiar deloc. Funny, nu m-am straduit dar asa mi-a iesit. In plus, asa le vorbesc tuturor celor cu care intru in contact - deschis si liber. Nu ne mintim unii pe altii, nu ne ducem de nas, nimeni nu pacaleste pe nimeni. Mie imi place sa dau explicatii, poate mai multe decat ar fi cazul sau in interesul afacerii mele. Si fac asta pentru ca inteleg ca cei care imi pun aceste intrebari nu ar avea de unde sa stie raspunsurile - si toti care le primesc sunt bucurosi sa le afle sau cel putin lamuriti de ce asa si nu altfel. In plus, dragilor, e mult mai bine sa fiti deschisi, sa spuneti exact ce vreti sa spuneti. Nu e treaba mea cati bani aveti/sunteti dispusi sa alocati decorurilor. Si nici nu va judec in functie de asta. Sunt si extreme: persoane care dispun de foarte multi bani dar nu investesc nici macar 10% din cat si-ar permite si altii care chiar daca fac un efort vor sa se bucure de sute si mii de fire de flori. Iar eu lucrez cu acelasi drag pentru toti si cu acelasi respect pentru flori si cei care se bucura de ele.



22 de comentarii:

  1. In sfarsit am aflat si eu de ce un buchet de bujori e 300 de lei (cel putin) si unul de trandafiri cu cale e 200 lei (cel putin). Nu imi iesea nici mie socoteala cu florile de sezon.
    Din postare inteleg, totusi, ca bujorii nu vor fi putin mai ieftini (nu compar cu trandafirii mult prea cunoscuti, ci cu anotimpul) in nicio perioada a anului. Am inteles bine?

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact, bujorul este o floare scumpa indiferent daca ea este sau nu in perioada ei maxima de dezvoltare ( sa nu mai spunem sezon ). Insa atunci cand nu este perioada ei, pretul creste si calitatea scade. Iar acest aspect este valabil in foarte multe cazuri: cymbidiumul ( cunoscut ca si " orhidee imperiala") are din iunie si pana in septembrie de 3 ori pretul din restul anului. La fel hortensia, are pretul cel mai bun si dimensiunea cea mai mare in iulie-august-inceputul lui septembrie, in noiembrie spree exemplu avand pretul 1 data si jumatate mai mare si dimensiunea in ace;lasi raport, dar mai mica. Astfel ca o lumanare sfrera din hortensii are un pret in iunei si cu totul altul ( mult mai mare ) in noiembrie.

    RăspundețiȘtergere
  3. F. tare explicatia. Aceeasi problema am avut-o si eu pana sa-ti citesc mesajul. Eram convinsa ca-mi voi face aranjamentele cu flori de sezon, ca cica-s mai ieftine. Acum realizez ca de fapt aranjamentele le voi face in functie de bugetul alocat pentru asta si in functie de sfaturile primite de la specialisti. Inca o data socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

    RăspundețiȘtergere
  4. Varinta buget comunicat + preferinta pentru anumite flori + sfatul specialistilor = invariabil cea mai buna solutie. Mi s-a intamplat sa mi se spuna vreau un aranjament cu 3 bujori, 2 frezii, 3 trandafiri etc. Asta e ca si cand in loc sa-i ceri cofetarului un tort cu ciocolata, i-ai cere ceva dulce din 1 kg de faina, 3 oua, praf de copt si 200 gr cacao. Noi te asteptam cu drag si detalii despre evenimentul tau si cu siguranta rezultatul ne va face noua cinste si voua placere!P.S. Spread the news so every bride should be a happy bride!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua. Foarte dragut articolul. Si totusi intrebarea mea in conditiile astea e cam la ce pret ajunge un aranjament floar pus pe mesele invitatilor la nunta si care sunt recomandate de folosit, in conditiile in care nu vrei sa cheltui prea mult in acest sens

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri! Costul minim in care poti avea un aranjament depinde de foarte multe variabile - flori - tip si cantitate, dimensiune, gradul de complexitate, numarul aranjamentelor, locul unde are loc evenimentul pentru a putea acoperi spre exemplu si cheltuieliele legate de combustibil in cazul unui eveniment in afara orasului. Si un alt element important, tipul suportului pe care se lucreaza. Este cel putin incorect ca cineva care primeste un aranjament pe o tigaita de plastic verde ( 1,5 ron) sa plateasca aceeasi suma de bani pentru un aranjament identic cu unul prezentat in suportul caleasca ( 400 ron), sau invers, doar pentru ca se folosesc aceleasi flori. Un pret minim si corect pentru ceva decent este de 20-25 euro. Indiferent de sezon, trandafirii sunt cea mai buna recomandare - nu sunt cele mai ieftine flori insa au cel mai bun randament. Daca doresti acest lucru, ma poti contacta si pe nunta@dariaspecial.ro pentru a discuta despre evenimentul tau. O seara frumoasa!

      Ștergere
  6. Ce bine ca am citit mesajul asta cand eram pe cale sa caut "florile de sezon ale lunii septembrie", in virtutea aceluiasi mit. :) Am inteles si eu, (merci!) de ce buchetul de la botezul fiicei mele cu hortensii a costat cat 5 ghivece cu hortensii care se gaseau la momentul lunii noiembrie.
    Concluzia, cerem sfatul specialistului, in ideea ca mai bine platesc mai mult priceperea lui pentru crearea unui aranjament deosebit decat satisfacerea dorintei de a contine anumite flori (foarte scumpe uneori).
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Te astept cu drag sa vorbim despre ce flori putem folosi in septembrie in asa fel incat aranjamentul sa arate frumos si sa se incadreze in bugete decente. Ma gasesti la 0723.231.756 sau pe adresa de email: nunta@dariaspecial.ro

      Ștergere
  7. Buna,
    Foarte interesante subiectele abordate, Pt nunta la inceputul lui iulie, si aproximativ 200 pers (20-22) mese, mi-ar placea flori in culori pastelate, buchetele rotunde, cam 10-15 cm diametru, fara verdeata, sau fff putina asezate pe vaza picior inalt, ce flori mi-ati recomanda sa folosesc atat pt buchet mireasa cat si pt aranjatul salii si cam la ce pret s-ar ridica , macar informativ, sa-mi fac o idee.
    Multumes anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Mariana! Te rog sa imi trimiti solicitarea pe adresa nunta@dariaspecial.ro, impreuna cu datele complete ale evenimentului precum si un numar de telefon pentru contact. Si nu uita intre timp sa verifici cu o rigla si un mar ce inseamna un diametru de 10 cm :). In niciun caz un aranjament atat de mic nu ar putea fi pozitionat pe un suport inalt.

      Ștergere
  8. Foarte interesant articolul.Nici nu mi'as fi imaginat ca bujorii sunt atat de scumpi...Mi-as fi dorit niste aranjamente mai mai mari...din bujori,,poate si cativa trandafiri,si ce ar mai putea merge pe langa..dar cred ca o sa sara mult peste suma pe care eram dispusa sa o aloc per aranjament.Cu ce as putea sa ii inlocuiesc?am mai vazut ceva frumos,ranunculus..dar nu stiu cat costa si nici cat rezista.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-a placut ff mult articolul tau!!!
    Si eu imi doream bujori, dar acum sigur m-am razgandit :)
    O sa aleg garoafele si pt buchete si pt decor! Mie imi plac f mult chiar daca este o alegere putin diferita pt o nunta...si chiar daca unii invitati (unele invitate in special) o sa ma critice pt alegere :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna. Intamplator (cautant total altceva), am dat de blog-ul tau care imi place foarte mult si-mi place mai ales cu cate dedicatie si pasiune faci ceea ce faci. Felicitari! Vreau si eu sa apelez la tine cand voi avea nevoie de ceva aranjamente florale :). Care este cea mai bune perioada ptr bujori ( ma refer la pretul cel mai bun)? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. E foarte interesant ce ai scris in articol, e bine ca cineva mai da sfaturi in ziua de azi. As fii si eu interesata de o colaborare daca se poate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru citirea articolului! Chiar daca el a fost scris in urma cu aproape 4 ani si unele lucruri s-au schimbat - adica avem bujor si in septembrie-octombrie la un pret de zece ori mai mare decat al trandafirului :), informatiile sunt cat se poate de reale si se pare folositoare.
      Pentru mai multe detalii ne poti contacta pe site-ul www.dariaspecial.ro la adresa de email nunta@dariaspecial.ro .

      Ștergere
  12. Foarte bun articolul! Eu am nunta la sfârșitul lunii octombrie și sunt derutata în ceea ce privește aranjamentul ... nu știu ce flori sa aleg, vreau ceva mov și plămâniu dar chiar nu știu ce flori sunt pe atunci și care rezista... m-am gândit la iris, levănțică și trandafiri culoarea roz[plămâniu] pt ca nu știu ce alte flori s-ar potrivi. Dacă îmi puteți da un sfat ce flori se potrivesc mai bine în aceste nuanțe și mai ales fiind și sfârșitul lunii octombrie. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri! Deja ai ales foarte bine florile. Lisianthusul este si el o foare care se preteaza foarte bine la sfarsitul lunii octombrie. Si este disponibil in ambele culori dorite de tine. In plus, pentru ca este toamna adauga si bobite de hypericum sau viburnum. Pentru mai multa inspiratie poti accesa site-ul nostru www.dariaspecial.ro unde ne poti contacta inclusiv pntru organizarea evenimentului tau la nunta@dariaspecial.ro

      Ștergere
  13. Foarte utila postarea! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte tare!!!In sfarsit oameni cu etica si cu drag de a face lucruri!

    RăspundețiȘtergere
  15. Iti multumesc Daria! Chiar m ai ajutat enorm! Eu am o nunta la Sibiu. Putem colabora?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela, sigur ca da, cu ,mare drag. Trebuie doar sa vedem in ce data are loc evenimentul si ce presupune. Imi poti scrie pe nunta@dariaspecial.ro si ma poti gasi la 0723.231.756. Iti recomand sa accesezi si site-ul www.dariaspecial.ro

      Ștergere